Het Regiment Van Heutsz - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Het Regiment Van Heutsz

HET REGIMENT VAN HEUTSZ

Het Regiment Van Heutsz, opgericht op 1 juli 1950, is vernoemd naar luitenant-generaal Van Heutsz.
Het is de opvolger van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en zet de tradities van dit leger voort. Ook draagt het de tradities van het NDVN, Nederlands Detachement Verenigde Naties, dat in de Koreaanse Oorlog vocht. Het Regiment Van Heutsz bestaat tegenwoordig uit het 12e Infanteriebataljon Luchtmobiel (AirAsSauLT).


Het Korea conflict en de NDVN
De oprichting van het Regiment Van Heutsz was in 1950 niet interessant. Media en legerleiding hadden alleen interesse in het conflict in Korea.
De Verenigde Naties riep de lidstaten op om Amerikaanse troepen in Korea te ondersteunen en al deze militaire acties aldaar zouden onder de vlag van de Verenigde Naties plaatsvinden. In augustus 1950 zegde de Nederlandse Regering een (vrijwillige) infanterie-eenheid toe en was de vorming van het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN) een feit.
 
Op 15 oktober 1950 werd het NDVN ingedeeld bij het toen nog administratieve Regiment Van Heutsz. Voortaan ging het NDVN door het leven als het Van Heutsz Bataljon.
Op 26 oktober 1950 vertrok het bataljon met Hr. Ms. Zuiderkruis naar Korea.
Op 23 november 1950 kwam het bataljon in de havenstad Pusan aan land. Het NDVN bataljon werd ingedeeld bij het 38th US Infantry Regiment van de 2nd US Infantry Division.

Aanvankelijk leek het rustig maar de Noord-Koreaanse troepen wisten met hulp van China de VN-troepen terug te werpen over de 38e breedtegraad. In de laatste week van 1950 was het bataljon in de voorste linie en waren de omstandigheden voor de militairen duidelijk.
De kou was ondragelijk, de temperatuur 's nachts ging naar zo'n 20 a 30 graden onder nul en alle lessen uit Nederlands-Indië waren niet in het voordeel van de Nederlanders. Het bataljon was vooral actief in de Wonju regio en leverde daar gevechten met Noord-Koreaanse troepen.
 
Ook rond Hoengsong werd gestreden tegen een overmacht aan vijand. Eén van de eerste Nederlanders die daar sneuvelden was de Bataljonscommandant Den Ouden, die postuum werd onderscheiden met de Militaire Willemsorde. Met hem sneuvelden nog 17 andere Nederlanders. Heuvel 325 was een van de plaatsen waar de Nederlandse troepen man tegen man gevechten leverden.
 
Voor de prestaties van het bataljon in Hoengsong en Wonju kreeg het regiment een Amerikaanse onderscheiding. Gevechten bij plaatsen met namen als Soyang River, Hongchon, Soyanggang, Taeusan leverde het bataljon de Battlestreamer Hoengsong-Wonju op. Het is één van de onderscheidingen die aan het bataljon zijn verleend en die aan de vlag van het NDVN zijn bevestigd.
 
In 1953 ging de oorlog zijn laatste fase in; de wapenstilstand kwam dichterbij. Bij de gevechten om Stinky-Hill vielen de laatste Nederlandse slachtoffers, een dag voor de wapenstilstand van 27 juli 1953.
 
Terug naar Nederland
Het bataljon keerde op 15 december 1954 terug naar Nederland. De naam Van Heutsz zou altijd met Korea verbonden zijn en met de moed van de mannen van het bataljon. De banden tussen het Regiment Van Heutsz en de oud-Koreagangers blijft voortbestaan in de Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS) en op het regimentsvaandel met het opschrift Korea 1950-1954 en de Indianhead.
 


De 'Indianhead' was het symbool van 2nd US InfDiv en werd ook het symbool voor de NDVN.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu