De Laatste Patrouille - Vereniging Oud Korea Strijders

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De Laatste Patrouille

Korea, 25 juli 1953.
Aan de vooravond van het tekenen van de wapenstilstand in de Korea Oorlog loopt een patrouille van het Nederlands Detachement Verenigde Naties in een Chinese hinderlaag. Vijf mannen sneuvelen, de anderen raken gewond. Vijftig jaar later wordt bij de research voor een film over deze gebeurtenis de enige nog in leven zijnde overlevende van de patrouille gevonden. Hij wordt de hoofdpersoon in deze meeslepende Pia Media documentaire.

Inhoud documentaire
In de film komen Nederlandse oud-militairen aan het woord die betrokken zijn geweest bij de gebeurtenissen in Korea rond 25 juli 1953. We staan aan de vooravond van het tekenen van de wapenstilstand. De mannen van het Nederlands bataljon zien er naar uit. Ze hebben een moeilijke tijd achter de rug. De gevechten om Heuvel 340, met de lugubere bijnaam Stinky HilI, vanwege de enorme aantallen lijken die daar liggen, waren hevig.

Chinese hinderlaag
In de middag van 25 juli 1953 laat de luitenant Douna van de C-compagnie mannen bij elkaar roepen voor een patrouille die 's avonds zal worden gelopen in het voorterrein, net over de 38-ste breedtegraad, de scheidslijn tussen Noord en Zuid Korea. De patrouille verlaat om 22.00 uur de stelling. Om 01.15 uur loopt de patrouille in een Chinese hinderlaag. Vijf mannen, waaronder de luitenant Douna sneuvelen. De anderen raken zwaar gewond. Twee mannen worden gevangen genomen.
Soldaat De Buyzer is de nog enige overlevende van de patrouille. Hij werd bij het gevecht zwaar gewond. Documentairemaakster Pia van der Molen vond hem, vijftig jaar later, na een intensieve zoektocht en sprak met hem.

Onverwachte ontknoping
In de documentaire 'De laatste patrouille' zien we de ontknoping van een bijzondere gebeurtenis, die begon op de slagvelden van Korea en die vijftig jaar later hier in Nederland eindigt met een op het allerlaatste moment even onverwachte als aangrijpende wending.
De documentaire is op televisie uitgezonden door de EO.

Klik hieronder op de foto om de documentaire te bekijken







 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu